Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

15 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ

ΑΫΠΝΙΑ
15 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ
1. Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο. Το άγχος δεν σας κάνει απλά δυστυχισμένους, καταστρέφει και τον ύπνο σας. Ένα ζεστό μπάνιο πρίν τον ύπνο θα σας χαλαρώσει.

2. Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, αλλά προκαλεί και διαταραχές στον ύπνο, γεγονός που δεν θα σας αφήσει να ξεκουραστείτε. Αν πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό πριν κοιμηθείτε είναι αρκετά πιθανό να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.


3. Κόψτε τους καφέδες. Η καφεΐνη είναι αυτή που σας κρατάει ξύπνιους. Μπορεί να μείνει στο σώμα σας πολύ περισσότερο απ’ ότι φαντάζεστε, ενώ η επίδρασή της μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 8 ώρες. Επομένως, αν πιείτε καφέ το απόγευμα και εξακολουθείτε να στριφογυρίζετε το βράδυ στο κρεβάτι, μάλλον φταίει η καφεΐνη. Σταματήσετε, λοιπόν, να πίνετε καφέδες τουλάχιστον έξι ώρες πριν κοιμηθείτε, για να σας παίρνει ο ύπνος πιο εύκολα.

4. Γυμναστείτε την κατάλληλη ώρα για εσάς. Η τακτική γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει με το βραδινό ύπνο. Το σωστό timing και η ένταση της άσκησης φαίνεται να έχει μεγάλη επίδραση στον ύπνο. Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου, στον οποίο η άσκηση δίνει περισσότερη ενέργεια και τον ξαγρυπνά, καλό θα ήταν να μην γυμνάζεστε το βράδυ. Μια μελέτη έδειξε ότι η τακτική άσκηση το πρωί μπορεί ακόμα και να βοηθήσει με τα προβλήματα αϋπνίας.

5. Διατηρείστε το δωμάτιό σας ήσυχο, σκοτεινό και άνετο. Ο ύπνος μερικών ανθρώπων μπορεί να διαταραχθεί ακόμα και από τον πιο απαλό θόρυβο ή φως, όπως το νιαούρισμα μιας γάτας ή το φως από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες, σκούρες κουρτίνες και κλιματισμό, οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ιδανικό περιβάλλον για ύπνο. Επίσης, αν χρειαστεί να σηκωθείτε το βράδυ, μην ανάψετε το μεγάλο φως, αλλά ένα μικρό φωτάκι. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου για ύπνο είναι 20ο – 23ο . Μια θερμοκρασία πάνω από 25ο και κάτω από 15ο μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.

6. Φάτε σωστά, πρίν πάτε για ύπνο. Μην πάτε για ύπνο πεινασμένοι, αλλά αποφύγετε και τα βαριά γεύματα. Αν το στομάχι σας είναι υπερβολικά γεμάτο, δεν θα μπορέσετε να κοιμηθείτε. Το καλύτερο είναι να πάτε για ύπνο 2-3 ώρες μετά από ένα ισορροπημένο γεύμα ή μισή ώρα μετά από ένα ισορροπημένο σνάκ (συνίσταται το γιαούρτι).Προσπαθήστε επίσης να μην πίνετε πολλά υγρά μετά τις 8 το βράδυ. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να σηκώνεστε τη νύχτα για να πάτε τουαλέτα.

7. Περιορίστε τη νικοτίνη. Το τσιγάρο πριν τον ύπνο, μολονότι φαίνεται χαλαρωτικό, στην ουσία διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος. Οι επιδράσεις της νικοτίνης είναι παρόμοιες με εκείνες τις καφεΐνης. Η νικοτίνη μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους αλλά και να σας ξυπνήσει το βράδυ. Πρέπει να την αποφεύγετε κυρίως πριν κοιμηθείτε ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

8. Αποφύγετε τον ενδιάμεσο ύπνο. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο και κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, απλά θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Αν πρέπει να κοιμηθείτε, κοιμηθείτε λίγο. Ένας σύντομος υπνάκος 15-20 λεπτών σχεδόν 8 ώρες από όταν ξυπνήσατε το πρωί, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά αναζωογονητικός.

9. Κρατήστε τα κατοικίδια μακριά από το κρεβάτι. Μήπως το κατοικίδιό σας κοιμάται μαζί σας; Και αυτό μπορεί να σας ξυπνάει το βράδυ, είτε επειδή σας προκαλεί κάποια αλλεργία είτε επειδή κουνιέται το ζώο. Ίσως να ήταν καλύτερα και για τους δύο σας αν κοιμόνταν στο πάτωμα και όχι στα σεντόνια σας.
                                                               
10. Αποφύγετε την τηλεόραση και τους υπολογιστές τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξαπλώσετε. Ένα χαλαρωτικό διάβασμα μπορεί να βοηθήσει.

11. Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι. Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε το πρωί την ίδια ώρα καθημερινά. Μην προσπαθείτε να αναπληρώσετε τις ελλείψεις κοιμώμενοι πολύ τα Σαββατοκύριακα.

12. Καταργήστε το μπλε φως στο υπνοδωμάτιο. Η αυπνία κρύβεται στις μικρές λεπτομέρειες της σύγχρονης ζωής, όπως το μπλε φως της συσκευής κινητού τηλεφώνου ή το ψηφιακό ρολόι στο κομοδίνο σας. Το μπλε φως μπορεί να εμποδίσει τον καλό ύπνο.

13. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλό στρώμα και αναπαυτικά μαξιλάρια. Μπορείτε να απαλλαγείτε από την αϋπνία, όταν κοιμάστε σε καλό στρώμα όχι πολύ σκληρό ή σπογγώδες.  Επιπλέον φροντίστε τα μαξιλάρια σας να είναι άνετα.

14. Χρησιμοποιήστε βότανα όπως η πασιφλόρα, ο λυκίσκος η λεβάντα και η βαλεριάνα που έχουν κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Ζητήστε από καταστήματα υγιεινών τροφών έτοιμα μείγματα βοτάνων για την αϋπνία, και πίνετε ένα αφέψημα μία ώρα πριν από τον ύπνο για 15-20 ημέρες.


15. Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια. Αν έχετε αϋπνία, δοκιμάστε μερικές φυσικές θεραπείες και αποφύγετε τη λήψη υπνωτικών χαπιών. Τα υπνωτικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εθισμού. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χωρίς να το καταλάβετε, δεν θα μπορείτε πλέον να κοιμηθείτε χωρίς να πάρετε υπνωτικά χάπια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.