Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ

10 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ
20 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ
1. Μην κοιμάστε μετά το γεύμα. Όταν κοιμόμαστε, αμέσως μετά το γεύμα, αποτελεί μια από τις χειρότερες επιλογές. Είναι λογικό τότε, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος να μην είναι το ίδιο αποδοτική. Και μπορεί τώρα να αποτελεί αγαπημένη σου συνήθεια, όμως να ξέρεις πως ενδεχομένως στο μέλλον θα αντιμετωπίσεις, εξαιτίας της, προβλήματα με το στομάχι σου.

2. Μην τρώτε πάρα πολύ γρήγορα. Κι όμως αυτή η συνήθεια σε παχαίνει, καθώς ο εγκέφαλός σου δεν προλαβαίνει να δώσει εντολή στο στομάχι πως έχεις χορτάσει. Χαλάρωσε πριν κάτσεις στο τραπέζι και βάλε καλά στο μυαλό σου πως πρέπει να μασάς αρκετές φορές την τροφή σου πριν την καταπιείς.
3. Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Ο οργανισμός πρέπει να είναι πάντα ενυδατωμένος, αλλιώς θα νιώθετε εξασθενημένοι και η όποια άσκηση θα σας φαίνεται βουνό. Καλό είναι να έχετε παντού μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και ένα γεμάτο ποτήρι δίπλα σας όταν πέφτετε για ύπνο.
4. Μην απέχετε εντελώς από τα λιπαρά. Το λίπος συνήθως θεωρείται «κακή» λέξη όταν μιλάμε για την υγεία μας, αλλά στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ορισμένα καλά λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά. Αν αφαιρέσετε τελείως την πρόσληψή τους από την καθημερινή σας διατροφή, ρισκάρετε να αποκτήσετε εύθραυστα νύχια, ξηρή επιδερμίδα και αραιά μαλλιά. Και, βέβαια, τίποτα από αυτά δεν παραπέμπουν σε νεανική εμφάνιση. Επιπλέον, με την πλήρη αποχή από τα λιπαρά, τα επίπεδα της ενυδάτωσης του οργανισμού σας ενδέχεται να πέσουν τραγικά, ακόμα κι αν πίνετε αρκετό νερό.
5. Μήν παραλείπετε εσκεμμένα κάποια γεύματα. Αν αφήνετε το στομάχι σας άδειο για πολλές ώρες δυσκολεύετε μετέπειτα τον οργανισμό σας να κοντρολάρει την όρεξή του. Αυτό τι σημαίνει; Θα ενδώσει με μεγαλύτερη ευκολία σε ένα πειρασμό και φυσικά θα κερδίσετε περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από το να επιλέγατε στην... ώρα του ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα.
6. Μην κάνετε ντούζ μετά το γεύμα. Μπορεί το ντους να είναι απόλυτα χαλαρωτικό μετά το γεύμα σας, όμως αποτελεί μέγιστο λάθος, καθώς την ώρα εκείνη το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι, όπου γίνεται η πέψη. Από την άλλη, το νερό βελτιώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα σας, οπότε την ώρα που κάνετε ντους αλλάζετε ξαφνικά τις θερμοκρασίες του σώματός σας, «σοκάροντας» τον οργανισμό σας και απομακρύνετε τη συγκέντρωση του αίματος από το πεπτικό σας σύστημα.
7. Μην καπνίζετε μετά το γεύμα. Μπορεί να γνωρίζετε πως γενικά το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία σας, όμως ήρθε η ώρα να μάθετε πως το να καπνίζετε αμέσως μετά το γεύμα σας δεν είναι απλά κακό, αλλά καταστροφικό. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως μόνο ένα τσιγάρο μετά το φαγητό σου ισοδυναμεί με 10, αφού το πεπτικό σας σύστημα επηρεάζεται από όλο σας το σώμα και η νικοτίνη μειώνει το οξυγόνο στο αίμα.
8. Μην πίνετε καφέ μετά το φαγητό. Ο καφές ή το τσάι μετά το φαγητό αποτελούν αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων, όμως η καφεΐνη που περιέχουν μειώνει τη δράση του σιδήρου στον οργανισμό σου και κατ' επέκταση εμποδίζει την καλή πέψη. Ειδικότερα, μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν άτομα με αναιμία, όπου τα επίπεδα σιδήρου είναι πιο χαμηλά από το κανονικό.
9. Μην αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά. Ερευνητές δηλώνουν πως ο οργανισμός καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετές ποσότητες ασβεστίου, ενώ αποθηκεύει περισσότερο λίπος εάν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου. Μην αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν έχουν ισάξια οφέλη για τον οργανισμό. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αντί να βγάλετε τα γαλακτοκομικά από τη ζωή σας.
10. Μην αποφεύγετε τις σαλάτες και τα φρούτα. Να τρώτε καθημερινώς στα γεύματά σας σαλάτες και φρούτα έτσι θα παρέχετε στον οργανισμό σας μία πληθώρα απαραίτητων βιταμινών. Επίσης τα φρούτα τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό και δρουν προστατευτικά έναντι πολλών νόσων.
11. Μην βάζετε αλάτι παντού. Εκτός του ότι ανεβάζει την πίεση, ένα κουταλάκι του τσαγιού αλάτι περιέχει 2.700 mg νάτριο, το μεγαλύτερο όριο που πρέπει να πάρει ο οργανισμός μέσα στην ημέρα. Για να νοστιμίσετε το φαγητό, προτιμήστε πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως λεμόνι ή βότανα και μπαχαρικά.
12. Μην πίνετε αλκοόλ ενώ είστε σε δίαιτα. Όσοι πίνουν συστηματικά, αλκοόλ ενώ είναι σε δίαιτα, έχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν βάρος. H διαφορά ανάμεσα στο αλκοόλ και στις άλλες ενεργειακές πηγές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά) είναι ότι το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αλλά χρησιμοποιείται και μάλιστα πρωτίστως από τις άλλες πηγές ενέργειας. Mε άλλα λόγια, το σώμα θα προτιμήσει να «κάψει» το αλκοόλ και άρα θα χρησιμοποιήσει αρκετά λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές, η περίσσεια της οποίας θα καταλήξει σε σωματικό λίπος, το οποίο δύσκολα «καίγεται». Έτσι, τα άτομα που πίνουν αρκετά συχνά, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πάρουν βάρος, διότι μετατρέπεται και αποθηκεύεται ως λίπος μεγαλύτερο ποσό ενέργειας από τις τροφές και χρησιμοποιήται λιγότερη ενέργεια από τις «αποθήκες» σωματικού λίπους όσο το αλκοόλ βρίσκεται στην κυκλοφορία.
13. Μην τρώτε σπορέλαια. Αποφύγετε τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.τ.λ.) διότι είναι πλούσια σε λινολεϊκό οξύ (ω6) το οποίο δεν χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες διότι μετατρέπεται σε αραχιδονικό οξύ και αυξάνει τις φλεγμονές.
14. Μην μειώνετε δραματικά τις θερμίδες. Αν προσπαθήσετε να επιταχύνετε την απώλεια βάρους καταναλώνοντας κάτω από 1.200 θερμίδες, είναι σαν να σαμποτάρετε τον οργανισμό σας. Το θερμιδικό έλλειμμα για χάσιμο λίπους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 400 με 500 θερμίδες. Αν χάνετε περισσότερα από 1-2 κιλά την εβδομάδα, χάνετε μυϊκό όγκο και μειώνετε το μεταβολικό σας ρυθμό, με αποτέλεσμα μετά από έναν μήνα υπερπροσπάθειας να «κολλάει» ο μεταβολισμός και να αρνείται να συνεργαστεί. Επίσης ο οργανισμός λειτουργεί αντισταθμιστικά και μειώνει τις καύσεις του για εξοικονόμηση ενέργειας. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα τρώμε λιγότερο και θα παχαίνουμε περισσότερο.
15. Μην τρώτε γλυκά ενώ είστε σε δίαιτα. Αν τρώτε γλυκά οι θερμίδες ξεφεύγουν χωρίς να το καταλάβετε, ενώ δεν θα έχετε χορτάσει ούτε με το μάτι ούτε στην πραγματικότητα, επειδή ο όγκος τους είναι μικρός, οι θερμίδες τους πολλές, ο γλυκαιμικός δείκτης τους υψηλός και γρήγορα ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα την άνοδο της ινσουλίνης η οποία συνεπάγεται αποθήκευση λίπους πράγμα το οποίο θέλετε να αποφύγετε.
16. Μην τρώτε πολύ πρωτεΐνη. Αν τρώτε παραπάνω πρωτεΐνη απο ότι μπορεί να αφομειώσει ο οργανισμός σας μέσα σε ένα γεύμα, να ξέρετε ότι το περισευμά της θα μετατραπεί σε λίπος. Μην τρώτε παραπάνω από 25-30 γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης ανά κύριο γεύμα.
17. Μην τρώτε όρθιοι. Αν τρώτε όρθιοι συνήθως θα πρόκειται για τσίμπολόγημα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, είναι να τρώτε καθιστοί. Εάν το βάλετε σκοπό να μην τρώτε ποτέ στο πόδι, θα απολαμβάνετε περισσότερο το φαγητό και θα αποκτήσετε επίγνωση του τι και πόσο τρώτε.
18. Μην πίνετε παγωμένα δεν ενυδατώνουν. Η κατανάλωση πολύ παγωμένων ροφημάτων δεν μας ωφελεί, διότι δεν μας ενυδατώνει. Αντίθετα, επειδή η απορρόφηση των παγωμένων υγρών από τον πεπτικό σωλήνα καθυστερεί πολύ (πρέπει πρώτα να αποκτήσουν κατάλληλη θερμοκρασία), δεν τροφοδοτούμε εγκαίρως ούτε αποτελεσματικά τον οργανισμό μας με υγρά. Χώρια που το πολύ παγωμένο ρόφημα, επειδή έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ξεδιψάσαμε, οπότε πίνουμε λιγότερο απ’ όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός. Καλό είναι για πιο αποτελεσματική ενυδάτωση να προτιμάτε τα δροσερά, αλλά όχι παγωμένα, ροφήματα. Φροντίστε επίσης να μην πίνετε «μονορούφι» το ρόφημά σας, αλλά με «γενναίες» γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να ενυδατωθεί καλύτερα ο οργανισμός.
19. Μήν ασκήστε μετά το γεύμα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα μετά το φαγητό μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην αφήσει τον οργανισμό σου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που περιείχε το γεύμα σου. Βεβαίως, δεν είναι απαγορευτικό να κάνεις έναν μικρό περίπατο, όμως σίγουρα, μόνο στην περίπτωση που δεν θα χρειαστεί να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια.
20. Μην κάνετε εξπρές δίαιτες και ανισόρροπες. Για πολλούς από εμάς, η απώλεια έστω και λίγων κιλών μάς κάνει να φαινόμαστε νεότεροι και να αισθανόμαστε πιο υγιείς. Ωστόσο, η επιλογή μιας «πολλά υποσχόμενης» δίαιτας, η οποία είναι δύσκολο να τηρηθεί και προκαλεί απότομη αυξομείωση βάρους, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αρνητικά το μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να χάσετε κιλά. Επιπλέον, τέτοιου τύπου δίαιτες κάνουν το δέρμα σας να χάνει την ελαστικότητά του και να δείχνει αφυδατωμένο και καθόλου νεανικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.