Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

6 ή 3 ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ;

ΠΟΛΛΑ ΓΕΥΜΑΤΑ
6 ή 3 ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ;
H θεωρεία του ότι αν μείνετε αρκετές ώρες χωρίς φαγητό, ρίχνετε τον μεταβολισμό σας και του ότι το να καταναλώνετε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα θα προωθήσετε την απώλεια βάρους σας και θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, έχει γίνει πολύ δημοφιλής και πολλοί διαιτολόγοι την υποστηρίζουν και την διαφημίζουν. Υπάρχουν πολλές διατροφικές πλάνες στον κόσμο, που σερβίρονται κυρίως από την τηλεόραση και θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις πίσω από τέτοιου είδους συμβουλές κρύβονται εταιρείες γαλακτοκομικών και δημητριακών.
Με την βοήθεια λοιπόν των ΜΜΕ και των συμβεβλημένων με αυτά τελεδιαιτολόγων αυτή η θεωρεία έγινε γρήγορα διατροφικό δόγμα. Και αυτό επειδή όταν μια άποψη μοιάζει πολύ επιστημονική, συνήθως γίνεται άμεσα αποδεκτή.

Ο μύθος της πτώσεως του μεταβολισμού.
Λένε λοιπόν ότι όταν το σώμα σας, στερηθεί το φαγητό για κάποιες ώρες θα προσπαθήσει να κάνει εξοικονόμηση ενέργειας που σημαίνει ότι ο οργανισμός θα καίει λιγότερες θερμίδες (θα μειώσει τον μεταβολικό ρυθμό), για να συντηρηθεί, έτσι ώστε να κρατήσει ενεργειακά αποθέματα, για την περίπτωση όπου η έλλειψη φαγητού θα συνεχιστεί. Αυτή η λειτουργία του οργανισμού είναι φυσιολογική και συμβαίνει ώστε, κατά την περίοδο ασιτίας, να μπορεί να ζήσει με τις αποθήκες ενέργειας, που βρίσκονται στο σώμα αποθηκευμένες σαν λίπος.

Η αλήθεια.
Η αλήθεια όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι, το σώμα σας δεν μπαίνει σε λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας αν μείνετε 3-4 ώρες χωρίς φαγητό. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται περίπου 3 ημέρες υποθερμιδική δίαιτα ή σοβαρός θερμιδικός περιορισμός, για να ανταποκριθεί το σώμα σας σε αυτή την μεταβολική ρύθμιση, με αυτόν τον τρόπο.

Ο μύθος της καύσης έξτρα θερμίδων μέσω της τροφικής θερμογένεσης για 5-6 γεύματα την ημέρα.
Λένε επίσης ότι αν φάμε ένα γεύμα που περιέχει 300 θερμίδες τότε για την πέψη και απορρόφησή του θα χρειαστούν περίπου 30 θερμίδες, οπότε θα προσλάβετε 270 θερμίδες όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης. Δηλαδή αν φάτε 6 γεύματα ημερισίως των 300 θερμίδων (συνολικά 1800 θερμίδες), το σώμα σας θα χρειαστεί να κάψει για την διαδικασία πέψης των γευμάτων αυτών (λόγω της τροφικής θερμογένεσης), 6Χ30 = 180 θερμίδες και εσείς θα προσλάβετε 1800-180 = 1620 θερμίδες. Για αυτό το λόγο δεν συνιστούν να υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των γευμάτων για να μη χαθεί η «ευκαιρία» καύσης των θερμίδων αυτών.

Η αλήθεια.
Η αλήθεια όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι και για την πέψη 3 γευμάτων ημερισίως των 600 θερμίδων (συνολικά 1800 θερμίδες), για την διαδικασία της πέψης θα χρειαστούν αναλογικώς 60 περίπου θερμίδες ανα γεύμα, οπότε 3Χ60 = 180 θερμίδες οι οποίες αν αφαιρεθούν από τις συνολικές ημερίσιες θερμίδες θα μας δώσουν τελικά πάλι 1620. Δηλαδή η τροφική θερμογένεση δεν βασίζεται στο πότε τρώτε αλλά στο πόσο τρώτε.

Συμπέρασμα.
Το να περάσουν 4 έως και 12 ώρες μεταξύ των γευμάτων, δεν έχει καμία επίπτωση στον μεταβολισμό σας.
Επίσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον μεταβολισμό, αν τρώτε 3 μεγάλα γεύματα την ημέρα αντί για 6 μικρά γεύματα.
Αν υιοθετήσετε την θεωρεία των 5-6 γευμάτων την ημέρα θα πρέπει να μπορείτε να την εφαρμώσετε και στην εργασία σας. Θα πρέπει να βρείτε χρόνο να διακόπτετε την εργασία σας κάθε 3 ώρες για να γευματίσετε κάτι υγιεινό που πρέπει αναγκαστικά να έχετε βάλει σε ταπεράκια και ίσως να χρειάζονται και ψυγείο. Το οποίον δεν είναι για όλους εφικτό αλλά ούτε και βολεύει μάλλον δε αχγώνει και κάνει την ζωή μας δυσκολότερη.
Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το να τρώμε 5-6 γεύματα είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα, η παράκαμψη των γευμάτων ή η νηστεία θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την υγεία και το σώμα μας.
Το ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαφημιστικές εκστρατείες με γαλακτοκομικά, δημητριακά και χυμούς.
Απεναντίας η παράλειψη του πρωινού γεύματος (περιοδική νηστεία) όπως έχει αποδειχτεί από νέες έρευνες έχει δείξει πως η νηστεία αναγκάζει το σώμα σε κατάσταση επιβίωσης, χρησιμοποιώντας τις αποθήκες λίπους, και διασπά τα παλιά κύτταρα. Αυτό προκαλεί ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να αναγεννηθεί, παρέχοντας την καλύτερη προστασία από μολύνσεις και ασθένειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.