Facebook Twitter YouTube pinterest flipboard Files-fm Tagpaker Raindrop-io Telegram Scribd Slideshare

20 ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
20 ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ
1. Πρόπολη. Η πρόπολη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αντιμετώπισης πνευμονολογικών, αυτόνομων και εκφυλιστικών παθήσεων, σε γυναικολογικές, δερματολογικές, γαστρεντερολογικές, ωτορινολαρυγγολογίας παθήσεις, σε παθήσεις και λοιμώξεις στοματικής κοιλότητας, στην χειρουργική, στην ανάρρωση από χειρουργικές επεμβάσεις, από ασθένεια ή από τα συμπτώματα ακτινοθεραπείας. Χρησιμοποιείται και σε άλλες παθήσεις, φλεγμονές, λοιμώξεις, ιώσεις κ.τ.λ. Το εύρος χρήσης της πρόπολης είναι τεράστιο και είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Ειδικότερα, η πρόπολη έχει τις εξής θεραπευτικές ιδιότητες/δράσεις :
Αντιφλεγμονώδης δράση. Διεγείρει την κινητικότητα των μικροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα  τα όποια επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
Αντισηπτική – αντιβακτηριδιακή δράση. Η πρόπολη έχει ευρύτατο μικροβιοκτόνο φάσμα.
Αντί-υιικές ιδιότητες. Η πρόπολη έχει ευρύ αντί-οίκο φάσμα, ενώ η δραστικότητα της εναντίων των ιών ενισχύεται σημαντικά σε συνδυασμό με την γύρη και τον βασιλικό πολτό. Έχει πιστοποιημένη δράση κατά των ιών, συμπεριλαμβανόμενου της γρίπης, του Η1Ν1 και Η1Ν3. Η κόκκινη πρόπολη της Κούβας, σε μελέτες in Vitro, σκοτώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα και τον ιό του HIV (AIDS), ενώ φαίνεται να έχει δράση έναντι του ιού HPV (κονδυλωμάτων).
Αντιμυκητιακες ιδιότητες. Η αντιμυκητιακη δράση της πρόπολης έχει επιβεβαιωθεί και πρακτικά εναντίων της Candida albicans, Trichomonas vaginalis, κολοβακτηριδίων και άλλων βακτηρίων, μυκήτων και παρασίτων. Παράλληλα, με όλα τα παραπάνω, έχει δειχτεί ότι η μακροχρόνια χρήση πρόπολης δεν οδηγεί στην δημιουργία ανθεκτικών στελεχών παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ παράλληλα καταστρέφει το ίδιο εύκολα παθογόνους μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.
Αντιοξειδωτική δράση. Η ιδιότητα αυτή της πρόπολης εκδηλώνεται με την σάρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Παράλληλα, προστατεύει την βιταμίνη C από την οξείδωση.
Αναλγητική, Αναισθητική δράση. Έχει δειχτεί ότι ορισμένα φλαβοοειδή της πρόπολης έχει παρόμοια δράση με ορισμένα αναλγητικά φάρμακα.
Αντικαρκινική δράση. Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και, γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων  Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.
Αναγεννητική ιστολογική δράση. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι, ενώ η πρόπολη εμφανίζει κατασταλτική και μερικές φορές τοξική δράση απέναντι στα καρκινικά κύτταρα, διεγείρει την αναγέννηση των υγιών ιστών. Μια από τις βασικότερες χρήσεις της πρόπολης, από την αρχαιότητα, ήταν η επούλωση των πληγών στο δέρμα ή στην στοματική κοιλότητα. Επίσης, έχει αναλγητική δράση του τραυματισμένου μυϊκού συστήματος, τόσο με εσωτερική, όσο με εξωτερική χρήση (με αλοιφή).
Ανοσοποιητική δράση. Έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα αυξάνει την ιντερφερονη, προκαλώντας κυτταρική και χημική ανοσία.
Συνεργάστικη δράση με αντιβιοτικά. Έχει παρατηρηθεί ότι η πρόπολη παρουσιάζει συνεργατική δράση με ορισμένα αντιβιοτικά, ενισχύοντας την δράση τους. Υπάρχουν αντιβιοτικά με τα όποια παρουσιάζει ισχυρή, μέτρια και μικρή συνεργεία, με εύρος Χ10 έως Χ100 ενίσχυση.
Επίσης, υπάρχει η προοπτική συνδυασμού της πρόπολης με αλλά φάρμακα για την ενίσχυση της δράσης τους. Παρουσιάζει συνεργατική δράση με την βιταμίνη C και το ένζυμο Βρωμελαινη. Φαίνεται να έχει παράλληλη δράση με ανοσοενισχυτικά βότανα.
Αντιισταμινική δράση. Η πρόπολη, και σε συνδυασμό με την γύρη, βοηθά στην υποχώρηση των συμπτωμάτων των αλλεργιών και στην σταδιακή ανοσοποίηση.

2. Σκόρδο. Το σκόρδο χρησιμοποιούνταν παγκόσμια για χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς. Το σκόρδο διαθέτει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στην προστασία και τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των μη φιλικών βακτηρίων. Αυτό το θαυμαστό φυτό θεραπεύει οτιδήποτε από απλό πόνο του αυτιού μέχρι πνευμονία, το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, την γρίπη ακόμη και την μαύρη πανούκλα. Είναι πλούσιο σε θείο, βοηθάει στην θεραπεία αναπνευστικών διαταραχών, κρυολογήματος, βήχα, ενώ ως κατάπλασμα σε πληγές οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση. Επιπλέον ρίχνει την πίεση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η σύγχρονη έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι το σκόρδο διαθέτει πολλά αντιοξειδωτικά που σκοτώνουν τα βακτήρια, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο αίμα προστατεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και ισχυροποιώντας το. Το ενεργό συστατικό του σκόρδου η Αλλισίνη μπορεί να επιτεθεί και να καταστρέψει μια ποικιλία ιών – αντίθετα με τα μοντέρνα αντιβιοτικά – καθώς και μυκητιακές λοιμώξεις, όπως η Candida. Παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής σκόρδου η ακόμη καλύτερο να το τρώτε ωμό μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε εναντίον διάφορων παθογόνων και να αποφύγετε την εγκαθίδρυση της αρρώστιας.

3. Ριγανέλαιο. Είναι ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως. Στην κορυφή όλων των αιθέριων ελαίων βρίσκεται το έλαιο της άγριας ελληνικής ρίγανης που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές - σε ορισμένες μορφές καρκίνου - ιδιότητες. Αποτελεί από μόνο του ισχυρό αντιβιοτικό και μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού, του πεπτικού, των γεννητικών οργάνων όπως είναι η προστατίτιδα στους άνδρες και η ουρολοίμωξη στις γυναίκες που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία τους καλοκαιρινούς μήνες. Δρα άμεσα κατά των αλλεργιών, διαφόρων μορφών ιώσεων, των εντερικών και πεπτικών προβλημάτων, σπαστικής κολίτιδας, τυμπανισμό, ακμή, αρθρίτιδα, πόνους στους μυς και στους τένοντες, πόνους στην πλάτη, προβλήματα των ούλων όπως ουλίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση, μυρμηγκιές, τσιμπήματα εντόμων, έρπητες και μύκητες νυχιών. Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζαχάρου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εξωτερικά, πάντα αραιωμένο σε ελαιόλαδο : μία δόση ριγανέλαιο με 5 δόσεις λάδι βάσης. Η ελληνική ρίγανη και μόνο αυτή είναι που έχει την κατάλληλη σύσταση. Επίσης δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το έλαιο ρίγανης. Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική. Παράλληλα, η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα.
Το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό ή σε ένα φλιτζάνι τσάι ή χυμό ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη σε μια κουταλιά ελαιολάδου 2-3 φορές την ημέρα. Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών μια παύση μίας εβδομάδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να δίνεται σε γυναίκες που εγκυμονούν, ενώ για άτομα με έλλειψη σιδήρου προτείνεται δύο ώρες πριν ή μετά το φαγητό.

4. Πρωτόγαλα. Το πρωτόγαλα χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα ως φυσικό αντιβιοτικό, σε όλο τον κόσμο. Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού, έχει εξαιρετικές αντιγηραντικές ιδιότητες, Περιέχει  ανοσοφαιρίνες (αντισώματα) (IgG, IgA, IgM, ΙgE) σε υψηλή συγκέντρωση τα οποία είναι αμυντικοί παράγοντες ευρέως φάσματος, οι οποίοι δρουν ενάντια στα βακτήρια και στους ιούς. Υπάρχουν 5 είδη ανοσοσφαιρινών σε όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένου και των ανθρώπων. Στο πρωτόγαλα περιέχονται όλα. Τα αντισώματα αναγνωρίζουν μικρόβια και βακτηρίδια. Η ύπαρξη αντισωμάτων αποτελεί προϋπόθεση για την καταστροφή των μικροβίων και βακτηριδίων. Το πρωτόγαλα περιέχει  ανοσοποιητικούς ρυθμιστικούς παράγοντες όπως τις κυτοκίνες, την λακτοφερίνη, την ιντερλουκίνη, τις ιντερφερόνες και τα πεπτίδια προλίνης όπου διεγείρουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού και βοηθούν στην αντιμετώπιση  των ιώσεων. Το πρωτόγαλα είναι ωφέλιμο για τον άνθρωπο από όποιο θηλαστικό και αν προέρχεται. Μπορεί και προλαμβάνει την εκδήλωση ασθενειών που προκαλούνται από ιώσεις. Μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος και να μειώσει δραστικά τη διάρκεια της ίωσης. Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού :   καταστρέφει ιούς – βακτήρια – μύκητες (όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια).  Στην αγορά κυκλοφορεί  σε κάψουλες πρωτόγαλα από αγελάδα, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι 4 φορές πιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία από αυτό του ανθρώπου.

5. Εκχύλισμα σπόρων γκρέιπ φρούτ. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βοηθά την εντερική χλωρίδα. Δίνει επιτυχή αποτελέσματα διαρκείας. Δρα ενάντια σε διάρροια, γρίπη, εκζέματα, δερματικούς μύκητες, πιτυρίδα, ιγμορίτιδα, στοματικό έλκος, κολπική ή εντερική Candida, τροφική δηλητηρίαση, κολπίτιδα, χολέρα, μικρά τραύματα, ακμή, έρπη, μύκητες νυχιών και λειτουργεί αποτελεσματικά στην θεραπεία του κρυολογήματος. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι κάποια αρρώστια σας περιτριγυρίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκχύλισμα γκρέιπφρουτ. Μπορείτε να παίρνετε κάθε τέσσερεις με πέντε ώρες λίγες σταγόνες από το υγρό διάλυμα. Υπάρχουν και ανέκδοτες αναφορές από γυναίκες, που ισχυρίζονται ότι το εκχύλισμα του γκρέιπφρουτ μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

6. Μέλι Manuka. Το πιο ευχάριστο στην γεύση και ταυτόχρονα ο πιο θανατηφόρος πράκτορας που εργάζεται για να σκοτώσει τα βακτήρια είναι το μέλι Manuka, που έρχεται από την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέλι Manuka όταν τοποθετείται τοπικά μπορεί να σκοτώσει μια ευρεία γκάμα παθογόνων, συμπεριλαμβάνεται το MRSA και βακτήρια που τρώνε την σάρκα. Οι επιστήμονες έμειναν ευχαριστημένοι όταν ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια δεν ανέπτυξαν καμία αντίσταση ώστε να αχρηστεύσουν το μέλι.

7. Μαστίχα Χιου. Η μαστίχα έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, πράγμα που εξηγεί την θεραπευτική επίδρασή της σε ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος. Επίσης, δύο επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν νέες ιατροφαρμακευτικές δράσεις της μαστίχας. Ετσι, εκτός από τη γνωστή συμβολή της στην πρόληψη δημιουργίας ελκών χάρη στη δράση της ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, καταδεικνύεται πλέον και η αντιμικροβιακή και αντιμυκητιακή δράση συστατικών του μαστιχόνερου ενάντια σε ιδιαίτερα παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα κολοβακτηρίδια και οι σταφυλόκοκκοι. Παράλληλα, μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών τοποθετεί τη μαστίχα στο πρώτο σκαλί του βάθρου ως θεραπευτικό φυσικό παράγοντα ευρέος φάσματος.

8. Κολλοειδής άργυρος. Ο κολλοειδής άργυρος είναι γνωστός ως αποτελεσματικό αντιβιοτικό εδώ και αιώνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ο Alfred Searle, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Searle, ανακάλυψε ότι με αυτόν μπορούσε να εξολοθρεύσει τους πιο θανατηφόρους παθογόνους οργανισμούς. Ο Searle δήλωσε ότι η χρήση κολλοειδούς αργύρου σε ανθρώπους σε πολλές περιπτώσεις είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Το κύριο πλεονέκτημά του ήταν ότι προκαλούσε ραγδαίο θάνατο στα μικρόβια χωρίς τοξική δράση έναντι του ξενιστή. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο κολλοειδής άργυρος μπορεί να καταστρέψει μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως το βακτήριο MRSA, τον ιό της γρίπης των πτηνών και τον ιό SARS. Αν και το FDA προσπάθησε να δυσφημήσει την αποτελεσματικότητα του σαν θεραπευτική ουσία, τα αποτελέσματα του στη θεραπεία των βακτηριδιακών ασθενειών όπως η MRSA, οι τοπικές πληγές και οι μολύνσεις μιλάνε από μόνα τους.

9. Εχινάκεια. Η Echinacea χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Παραδοσιακά η Echinacea χρησιμοποιείτε για να κλείσει ανοιχτές πληγές, την διφθερίτιδα, την κυτταρίτιδα, την δηλητηρίαση στο αίμα, αλλοιώσεις από την σύφιλη και άλλες βακτηριδιακές ασθένειες. Αν και σήμερα χρησιμοποιείτε κυρίως για την καταπολέμηση των κρυωμάτων και της γρίππης, αυτό το ισχυρό βότανο διαθέτει την ικανότητα να καταστρέφει τα πιο μολυσματικά βακτήρια όπως ο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος που προκαλεί την θανατηφόρα MRSA.

10. Κουρκουμάς. Η κουρκουμίνη, μία ενεργή αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται στο μπαχαρικό turmeric/κουρκουμά έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου.Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει πανίσχυρες φυσικές, αντιφλεγμονώδεις και παυσίπονες ιδιότητες. Δρα όπως η κορτιζόνη αλλά χωρίς τις παρενέργειές της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα που συστήνονται κατά των πόνων. Δρα ενάντια στις μεταλλάξεις των κυττάρων. Μπορεί να αποτρέψει μεταστάσεις σε πολλές μορφές καρκίνου. Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι αντιμικροβιακό, αντιμυκητιακό, αντισηπτικό με αντιβακτηριακούς παράγοντες, χρήσιμο για απολύμανση, κοψίματα και εγκαύματα. Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία κρυολογημάτων. Αποτρέπει την αρτηριοσκλήρυνση και τους θρόμβους. Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου σε διαβητικούς. Καταπολεμά αρθριτικούς πόνους. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα βελτιώνει την πρωινή δυσκαμψία, την ικανότητα βαδίσματος και το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αυξάνει τη διαλυτότητα της χολής. Βοηθά στη χώνεψη. Καταπολεμά τη χοληστερίνη και χολερυθρίνη. Προστατεύει από χολολιθίαση, σπαστική κολίτιδα, πεπτικό έλκος, δυσμηνόρροια. Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες. Βοηθάει στην επούλωση δερματικών πληγών. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και φυσικό αντιφλεγμονώδες.

11. Ο Ευκάλυπτος είναι ένα πανίσχυρο φυτικό αντιβιοτικό, ιδιαίτερα φτηνό και αποτελεσματικό. Ο Ευκάλυπτος είναι ενεργός σε StaphίIococcus aureus, Shigella dysenteriare, Haemophilus influential, E.coIi, Pseudomonas, Candida Albicans, Salmonella, Klebsiela, HeIicobacter pylori κ.α. Αιώνες τώρα χρησιµοποιείται για εντριβές στο στέρνο, για να βελτιώσει την αναπνοή σε κρυολογήµατα και ιγµορίτιδες και είναι εξαίρετο αντιπυρετικό. Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι αντιβιοτικό, αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών, βαλσαµικό και δίνει την αίσθηση της δροσιάς. Στις βρογχίτιδες (οξείες και χρόνιες) και στις προσβολές άσθµατος το ευκαλυπτέλαιο σταµατά την υπερβολική έκκριση των βρόγχων. Καταπραΰνει το βήχα (κάνοντας ρευστά τα φλέµατα), τη γρίπη, τη φυµατίωση. Επίσης ιδανικό για τη θεραπεία της ιγµορίτιδας, της ρινικής απόφραξης, της καταρροής, και της ρινοφαρυγγίτιδας. Είναι καλό για τη διάρροια, τις κυστίτιδες και ρευµατοειδή αρθρίτιδα. Έχει υπογλυκαιµική δράση γι' αυτό είναι χρήσιµο στους διαβητικούς.
Στο δέρµα ιδιαίτερα καλό για δερµατοπάθειες µε φαγούρα, ψωρίαση, έκζεµα, ακµή. Επίσης καλό για πληγές, έλκη, πυόρροια και ελαφρά εγκαύµατα. Είναι ένα από τα αιθέρια έλαια που το άρωµά τους απωθεί τα έντοµα (µύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους). Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατµίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους για να καθαρίσει τον αέρα και να επισπεύσει την ανάρρωση. Επίσης δρα τονωτικά στην   αίσθηση εξάντλησης,στην συναισθηματική ένταση, στην δυσκολία συγκέντρωσης, στην συχνή αλλαγή διάθεσης,και τις συχνές εκρήξεις. Δρα προληπτικά όταν χρησιµοποιείται στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια επιδηµιών για να εµποδίσει την εξάπλωση της µόλυνσης.

12. Αλόη. Η αλόη έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινικές, αναλγητικές, επουλωτικές, αντιβιοτικές, αντισηπτικές, αντιμυκητιακές και αντιικές ιδιότητες. Οι δράσεις αυτές οφείλονται σε έμμεσες ή άμεσες επιδράσεις. Η έμμεση επίδραση οφείλεται στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και η άμεση στους ανθρακινόνες του τζελ της aloe. Η alprogen (μία γλυκοπρωτεΐνη της Aloe vera) και η ακεμαννάνη (μία γλυκομαννάνη, πολυσακχαρίτης της Aloe vera) είναι υπεύθυνες για την ενίσχυση της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο ανθρακινόνας αλοΐνη αδρανοποιεί διάφορους ιούς με περίβλημα, όπως τον απλό έρπητα, τον ιό ανεμοβλογιάς- ζωστήρα και τη γρίπη. Η Αλόη σκοτώνει φυσικά τα βακτήρια του σώματος και οι θεραπευτικές της ιδιότητες εργάζονται από μέσα πρός τα εξω. Το τζέλ αλόης είναι το πιο έξυπνο μίγμα αντιβιοτικού, αντιμυκητιακού, στιπτικού, αναλγητικού, και επουλωτικού τραυμάτων. Το τζέλ αλόης έχει αντιμυκητιακή δράση. Απλώστε τζελ αλόης βέρα πάνω στην περιοχή που υπάρχουν μύκητες και τυλίξτε τη με επίδεσμο. Επαναλάβετε μέχρι η μόλυνση να φύγει. Μία οδοντόκρεμα με βάση την αλόη μπορεί να βοηθήσει στο να επισκέπτεστε πιο αραιά τον οδοντίατρο, καθώς βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων.

13. Γαρύφαλλο. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία  με σκελίδες  για πεπτικές διαταραχές και στην κινεζική ιατρική που χρησιμοποιεί για τη θεραπεία της διάρροιας, του ποδιού του αθλητή και άλλες λοιμώξεις από μύκητες. Πολλοί οδοντίατροι επίσης να το χρησιμοποιήσετε ως στοματικό διάλυμα.

14. Πιπέρι Cayenne. Η βιταμίνη Α ή βήτα-καροτίνη στο πιπέρι καγιέν, παρέχει προστασία κατά της εισβολής των παθογόνων παραγόντων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των υγιών βλεννογόνων στις ρινικές κοιλότητες, στους πνεύμονες και στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας έτσι ανοσία σε λοιμώξεις. Η καψαϊκίνη στο πιπέρι καγιέν διεγείρει τις εκκρίσεις, οι οποίες βοηθούν στο να καθαρίσει η βλέννα από τη μύτη και τους πνεύμονες μέσω του καθαρισμού των ιγμόρειων και της εφίδρωσης. Το πιπέρι καγιέν προστιθέμενο στο τσάι είναι καλό για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Το καγιέν προστεθέμενο στο νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε γαργάρες και να θεραπεύσετε τον πονόλαιμο.

15. Πράσινο τσάι. Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία που υπάρχουν στο πράσινο τσάι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις που επιτίθενται στο σώμα. Το πράσινο τσάι καταπολεμά διάφορες μολύνσεις όπως Ε-coli και Streptococcus σε συνδυασμό με άλλα αντιβιοτικά.

16. Το Ginseng έχει χρησιμοποιηθεί αιώνες ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της μειωμένης ζωτικότητας. Ωστόσο, τα οφέλη του ginseng για το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν τη δράση κατά των ιών, των ελευθέρων ριζών, ακόμη και στην ακτινοβολία.  Το Σιβηρικό ginseng έχει αποδειχθεί ότι βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει και να προσαρμοστεί στο στρες, στην αύξηση της ζωτικότητας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το ginseng δρα αυξάνοντας τη δραστηριότητα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις.

17. Τζίντζερ. Για πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, το τζίντζερ ήταν ένα από τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική πρακτική, με αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση. Η τακτική κατανάλωση τζίντζερ απομακρύνει την κόπωση, βοηθά την καλή κυκλοφορία , σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνει την καρδιακή υγεία, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό παυσίπονο.

18. Καρποί κουφοξυλιάς. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν για πολλά χρόνια τους καρπούς της κουφοξυλιάς, κυρίως για τη θεραπεία λοιμώξεων. Οι καρποί αυτοί, περιέχουν αντιφλεγμονώδη βιοφλαβονοειδή, τα οποία σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες αναστέλλουν την ανάπτυξη του ιού. Πιο συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή των καρπών αυτών, μπορούν να καταστείλουν τη δράση κάποιας πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση του ιού. Δεν είναι καθόλου παράξενο που οι καρποί της κουφοξυλιάς είναι αποτελεσματικοί κυρίως κατά των λοιμώξεων από ιούς όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

19. Φύλλα ελιάς. Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία του πυρετού, της μαλάριας, του κρυολογήματος και των μυκητιάσεων. Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως η ελαιοευρωπεΐνη, ένα πικρό συστατικό των φύλλων της ελιάς, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιπρωτοζωική δράση. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης ενός φύλλου ελιάς ως συμπλήρωμα, είναι ως εκχύλισμα σε υγρή μορφή ή σε κάψουλα.

20. Μύρο. Το Μύρο έχει αντισηπτικές, αντιβιοτικές και αντιικές ιδιότητες. Είναι κοινή χρήση για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων του στόματος, η βρογχίτιδα και πονόλαιμου. Δεν συνιστάται για χρήση σε μακροπρόθεσμη βάση.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος16:19

    ευχομαι ο κοσμος να ξυπνησει καποια στιγμη και να αρχιζει να παιρνει φυσικα και οχι χημικα φαρμακα! Δυστυχως η συγχρονη Ιατρικη ειναι κατευθυνομενη απο τις φαρμακοβιομηχανιες. οι περισσοτερες μελετες για τα χημικα φαρμακα κατευθυνονται απο τον FDA ο οποιος ακολουθει τον Codex Alimentarius που σκοπο εχει τον μαζικο θανατο των ανθρωπων. Τους γιατρους που τα εχουν καταγγειλει ολα αυτα τους κυνηγαει η Νεα ταξη πραματων η οποια κατευθυνει τις φαρμακοβιομηχανιες. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Προσοχή !!! Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το blog έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάποια θεραπεία, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή έναν ιατρό ή άλλον ειδικό υγείας.